Din første kongepyton?

Når du bestemmer deg for å kjøpe din første kongepyton burde du først og fremst lese faktablader (care sheets) på nett for å sette deg inn i hva slangen trenger. Jo mer du vet, jo bedre får både du og slangen din det!

Her er en liten gjennomgang.

Om du kjøper en ung slange skal den ikke ha et stort terrarium. Da blir den redd, usikker, og vil som resultat av det ikke spise.
Faktabladene skriver om terrariestørrelse, men det er vanligvis til en voksen slange.
Et passelig størrelse for en ung slange på noen måneder er ca 30×20 (lengde x bredde). Kongepyton klatrer sjeldent, så høyden er ikke så viktig. Om du skal ha et terrarium med litt høyde og kanskje en rot må du passe på at det ikke er så høyt at slangen kan klatre opp og skade seg om den skulle falle ned. For en voksen slange er 100×50 cm en fin størrelse.

Riktige temperaturer er viktig

Slanger trenger riktige temperaturer og luftfuktighet for ikke å bli syk, og for å fordøye maten.
For at slangen selv skal kunne regulere hvor varmt den vil ha det bruker man en “varm side” og en “kald side”. Det gjøres ved at man har en varmematte under ca 1/3 av terrariumet. Det er ekstremt viktig å ha varmematten koblet til en termostat!
En varmematte kan fort bli så varm at den svir slangen din, som i verste fall fører til dødsfall!

På den kalde siden skal det være 25-27 grader og på den varme siden 31-35 grader. Det er lurt å måle temperaturen under bunnsubstratet siden slanger gjerne dytter bunnsubstratet til siden.

Ikke glem luftfuktigheten

Luftfuktigheten burde ligge på 50-65%. Om sommeren er det ganske høy luftfuktighet og man trenger sjeldent å gjøre noe. Men om vinteren blir luften tørr, da må man gjerne ha en sprutflaske med vann sånn at man får fuktet terrariumet et par ganger om dagen om det skulle være behov.
Det beste er å spraye en del på et visst område, og så vende bunnsubstratet noen ganger. Om man bare sprayer på toppen av bunnsubstratet fordamper det fort, noe som gjør at luftfuktigheten går fra lav til høy og så lav igjen etter bare noen timer. Slik svigning i luftfuktighet kan gjøre slangen syk.

Prosessen ved skifte av skinn

Av og til skifter slanger skinn. Det er en prosess som tar ca 9-14 dager. Det begynner med at det skilles ut en lymfevæske mellom det nye hammet (skinnet) og det gamle, slik at de skilles fra hverandre. På grunn av dette kan man se at en slange skal skifte skinn, fordi lymfevæsken gjør øynene matt blå, og fargene ellers på kroppen blir ikke så sterke som tidligere.

Innred terrariet korrekt

I terrariet er det lurt å ha huler for at slangen skal føle seg trygg. En på den varme siden og en på den kalde siden, slik at slangen selv kan velge hvor den skal være. Har man hule på bare den kalde siden f.eks kan man risikere at slangen aldri tørr legge seg på den varme siden fordi det er for åpent og utrygt.

Huler fåes i mange varianter. Det viktigste er at den ikke er for stor, men samtidig ikke så liten at hulen ligger OPPÅ slangen. Jo trangere slangen har det, jo tryggere føler den seg.

På dyrebutikker kan du kjøpe pene huler som pynter opp terrariet ditt.
Et annet alternativ er en hule av plastikk, de koster mindre men er ikke like pene å se på.
Vil du ikke bruke penger på huler kan du lage dem selv, her er det bare fantasien som setter grenser. Slangen bryr seg ikke om hvordan hulen ser ut så lenge den føles mørk og trygg

 

Det skal være en vannskål med ferskt vann. Det er lurt å ha vannskålen på den kalde siden. En vannskål over varmematten gjør at bakterier vokser.

Velg riktig bunnsubstrat

Bunnsubstrat kan være mye forskjellig. Det mest vanlige er trespon, spon fra bark, eller avispapir.
Det er fordeler og ulemper uansett hva du velger. Spon ser fint ut, og du kan fjerne avføringen til slangen uten å måtte bytte ut hele bunnsubstratet.

Avispapir/papir er rent, lett å skifte ut, og som oftest gratis. Det negative er at det ikke ser like pent ut, og når det kommer avføring må man skifte ut alt.

Hvor mye lys?

Lyset burde være på 10-12 timer i døgnet. Kongepyton har ingen krav til lyskilden så her kan du bruke vanlig lyspære eller led lys. Det eneste man skal passe på om man bruker halogenpære er at den kan bli veldig varm, så man må gjøre slik at slangen ikke kan nå til pæren å brenne seg.

Hvilket fór skal du gi?

Til fór bruker man rotter eller mus. Når slangen begynner å bli voksen blir mus for små, så da må man fóre med flere mus på en gang, da er det bedre å heller bruke en rotte i riktig størrelse. Jeg bruker utelukkende rotter til mine slanger.
Å fóre med levende dyr er ikke lov eller anbefalt da gnageren kan angripe slangen. Dette skjer spessielt hos de som lar en levende gnager være sammen med slangen over lengre tid.

Når du kjøper en slange er det viktig å spørre selgeren om slangen spiser dødt! Man får kjøpt frosne rotter/mus hos de fleste dyrebutikker. (Det er lurt å sjekke om du får tak i fór før du får tak i slange). Frosne gnagere kan ligge en stund i fryseren, så kjøper du flere i gangen tar man enkelt ut en rotte/mus, tiner den i lunkent vann (ca 60 min), å så i varmt vann rett før du skal mate (ca 10 min). Det viktigste er at du er sikker på at fóret ikke er frossen innvendig.

Det er lurt å bruke en tang for å mate slangen, da er man sikker på å ikke bli bitt om slangen skulle bomme på maten.

Som en tommelfingerregel burde man ikke holde slangen dagen før og dagen etter fóring. Om man holder den før den skal spise kan den bli urolig, og nekte å spise. Etter den har spist trenger den ro til å fordøye maten.

Bortsett fra det kan man gjerne holde slangen. De fleste kongepyton har ikke noe imot å bli holdt, selv om de kan bli stresset av for mye håndtering. Så et par ganger i uken er gjerne nok.

Det finnes også enkelte som hele tiden tror du er noe stort og skummelt som skal spise den, å den kan da virke agressiv. Egentlig er den bare redd, så det beste er å la den være i fred. Ved å bli håntert i kort tid, med mange dager mellomrom kan den begynne å stole på deg etter hvert.

Husk hygiene

Man skal alltid vaske hendene etter man har holdt en slange, å helst før man holder den også.
Grunnen til at man burde vaske hendene før man holder slangen er fordi hendene dine kan være skittene, og spre bakterier til slangen. En annen grunn er at slangen kan tro du er mat, om den kjenner at fingrene dine lukter av f.eks kyllingen du spiste til middag.

Ha plassen slangen skal bo og temperaturene riktig før du henter slangen!

 

For mer informasjon besøk gjerne Norsk Herpetologisk Forening!