Kongepyton min spiser ikke, hva gjør jeg?

Det er en kjent sak at kongepyton er sære i matveien. De kan gå mange måneder uten mat. Spesielt når de er rundt 1000g kan de nekte å spise på en stund.
Men før man sier “det er bare sånn de er” burde man være sikker på at det ikke er andre faktorer som gjør at den ikke spiser.

I utenlandske facebookgrupper og lignende er første svar ofte “prøv med levende fór!”. I Norge er det forbudt å mate slangen sin med levende, så vi skal gå gjennom noen ting som kan få den til å spise igjen.

Kongepyton vil sjeldent spise om den er nervøs, redd, stresset eller syk.

Vær sikker på at temperaturene og luftfuktigheten er korrekt. Huler og gjemmesteder er viktig for at slangen skal føle seg trygg.
Om du har den i et glassterrarium i stuen eller en plass der det ofte går folk forbi kan den bli stresset av det. Da kan det hjelpe å flytte den til en roligere plass. Et lurt tips er å henge svart papir på sidene og bak terrariumet.

Husk at en ung slange skal ikke ha et stort terrarium.

Størrelsen på maten til kongepyton skal være ca like tykk eller litt tykkere enn den tykkeste delen av slangen. Når slangen har spist skal det være en liten “bulk” i magen.

En feil mange gjør når slangen ikke spiser mat er å prøve igjen dagen etter, eller et par dager etter. Kongepyton skal ha mat ca en gang i uken, spiser den ikke da venter du en uke før du prøver igjen.

Det er ekstremt få kongepyton som vil spise mens de er i hamskifte. Om den ikke har spist på et par uker og du finner et skinn fra slangen vet du hvorfor den har nektet å spise.

Om slangen din nekter å spise over lengre tid er det viktig å følge med vekten til slangen. Det er normalt at de går litt ned i vekt når de har lengre fasteperioder, men raser den ned i vekt, å begynner å se tynn ut kan det være at den er syk. Da burde du dra til veterinær.

Gi fór i terrariet

Noen fórer i en boks eller eske utenfor terrariet fordi de mener at slangen ikke skal forbinde ting som kommer inn i terrariet med mat, å dermed bite hånden din når du skal løfte den opp. Det er flere grunner til at den metoden er unødvendig. For det første bruker slanger lukt til å finne ut veldig mye. Med mindre du har holdt kjæledyrrotten din før du stikker hånden inn til slangen vil den mest sansynlig kjenne forskjellen (en av grunnene til at det er lurt å vaske hendene før du skal håndtere slangen).

En annen faktor er at når du løfter opp hulen til slangen, tar rundt slangen din, og løfter den opp i luften blir den nervøs og skremt. Det er ikke naturlig for en slange å bli løftet opp med mindre det er et rovdyr som prøver å spise den. Derfor gjør dette at når man har satt slangen ned i den separate “fóringsboksen” neker den å spise. Du ville vel heller ikke satt deg ned å spist om det kom en innbruddstyv inn til deg å skremte deg?

Noen tips man kan prøve for å få den til å spise igjen:

  • Tilby den mat sent på kvelden eller på natten etter lyset er slått av.
  • Ikke forstyrr den. La slangen være helt alene en uke før du prøver å mate den.
  • Hold fóret med tang og prøv å få den til å se levende ut. Simuler at den går rundt, stopper forskjellige plasser, stikker hodet inn i hulen til slangen osv.
  • Prøv å mat med en mindre eller større mus/rotte enn det du har brukt tidligere.
  • Prøv en mus/rotte i en annen farge. Folk har faktisk hatt gode resultater bare ved å skifte fra albino mus/rotter til en som er svart!
  • La fóret ligge utfor hulen til slangen over natten.
  • Vær sikker på at musen/rotten er varm nok! Kongepyton ser varmeforskjeller, å er ikke maten varm nok kan den enten ikke se den, eller rett og slett bare miste interessen.